Antwerpen

Koninklijk, modieus en historisch, zo laat Antwerpen zich het beste omschrijven. In deze Belgische stad lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Overal zie je oude panden in gotiek, barok- en art nouveaustijl en kom je historische kerken tegen. Toch heeft de tijd niet stilgestaan in Antwerpen, zoals je kunt zien in de hippe wijk Het Eilandje.

Voor shoppen kun je prima terecht in Antwerpen. Niet alleen tijdens de halfjaarlijkse solden, de uitverkoop in januari en juli, shop je op de Meir en de Nationalestraat. Het hele jaar door kun je je vergapen aan grote modeontwerpers zoals Dries van Noten en Ann Demeulmeester of ontdek je modegeschiedenis in het modemuseum MoMu.

Bourgondisch als de Belgen zijn, vind je in Antwerpen er ruimschoots restaurants en cafeetjes. Bierliefhebbers bestellen zeker een bolleke, zoals het Antwerpse biermerk De Koninck wordt genoemd. Uiteraard eet je mosselen met friet en waterzooi en geniet je van Antwerpse Handjes- koekjes. Sterk beïnvloed door de Franse keuken wordt ook wel gezegd dat je in België – en dus ook Antwerpen – Franse kwaliteit eet met Duitse hoeveelheden.

 

Grote Markt

Historie komt samen op de Grote Markt. Niet alleen het Stadhuis staat aan de Grote Markt, ook vind je hier het beeld van Brabo “de handwerper” naar wie Antwerpen vernoemd is en talloze gildehuizen die doen denken aan de Amsterdamse grachtenpanden in gotische stijl. ’s Winters vind je hier de kerstmarkt en een ijsbaan, maar het gehele jaar zijn er gezellige terrasjes op het plein van kinderkopjes. Net om de hoek vind je de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Paleis op de Meir

In het voormalige koninklijke paleis aan de winkelstraat van Antwerpen staat het Paleis op de Meir. Het gehele paleis kun je niet bezoeken, maar je kunt je zeker vergapen aan de pracht en praal van de schilderijen, spiegels en decoratie van het pand in het Antwerpse filiaal van de Brugse chocolatier Chocolate Line en brasserie Café Impérial. In het oude koetshuis huist nu interieurwinkel Flamant.

Stadsfeestzaal

Laat je niet verwarren door de naam van dit pand, want midden in dè winkelstraat van Antwerpen, de Meir, vind je het shopwalhalla van de stad: winkelgalerij De Stadsfeestzaal. Hier shop je bij populaire merken zoals COS en Tommy Hilfiger en geniet je van een heerlijk broodje bij één van de cafeetjes.

‘t Eilandje

De afgelopen jaren is er het één en ander verandert aan de Antwerpse havenbuurt. Door de modernisering zijn er veel trendy terrassen gekomen met uitzicht op de kades en de luxe jachthaven. In ‘t Eilandje kun je niet om het Museum aan de Stroom, kortweg MAS, heen. Snuif cultuur op bij het Koninklijk Ballet of de opera en ontdek het scheepvaartverleden van Het Eilandje in het immigratiemuseum Red Star Line Museum.

Begijnhof

Een momentje rust in de drukke stad Antwerpen pak je op het Begijnhof. Op dit binnenpleintje heb je even niet door dat je op loopafstand van het Centraal Station en de binnenstad zit. Hier kun je ook een accommodatie boeken.

Centraal Station

Al reis je niet met de trein, dan nog is het Centraal Station het bezoeken waard! Van buiten lijkt het net een kathedraal met de koepel en het grote ronde raam. Van binnen verbaas je je over de ruimte en het licht. In plaats van een donker hol is dit een zee van licht dankzij de koepel. Niet voor niets wordt Antwerpen Centraal ook wel de spoorwegkathedraal genoemd.

ZOO Antwerpen

ZOO Antwerpen is één van de oudste dierentuinen ter wereld. Naast het station Antwerpen-Centraal vind je de monumentale toegangspoorten met mozaïeken en beelden van diverse dieren. Niet alleen bezichtig je hier exotische diersoorten uit voormalig Belgisch-Congo maar ook bijzondere dieren zoals Varanen, Wandelende takken en vlinders. Ook erg mooi zijn de diverse “tempels” die verblijven voor verschillende soorten dieren zijn.