< Terug naar blog

Het wonder van het Licht

Je hebt het misschien niet zo door, maar nu de dagen steeds korter worden vinden er juist meer feesten plaats. Doordat de nachten langer zijn, zijn feesten zoals Sint Maarten, Sint Nikolaas, Kerst en Oud & Nieuw juist typische winterfeesten. Wat hebben ze met elkaar gemeen? Licht.

Op 21 december staat de zon op zijn laagst. Na deze datum worden de dagen weer langer. Deze winterzonnewende was dan ook de oorspronkelijke datum van de voorloper van ons Christelijke kerstfeest. In het Planetarium van Artis wordt dagelijks een voorstelling gegeven waarin je meer leert over de culturele en astronomische achtergrond van onze traditionele decemberfeesten. In sfeervolle beelden wordt uit de doeken gedaan waarom we deze feesten in december vieren en wat ze met elkaar verbindt.

Deze dagelijkse voorstelling duurt 30 minuten. Hiervoor dien je wel een toegangskaartje voor de dierentuin te hebben, maar laten we wel wezen: dat is toch helemaal niet erg? In dit jubileumjaar heeft de 175-jarige dierentuin een mooie bloementransformatie ondergaan, en in de winter betekent dit dat de tuin vol staat met boerenkool, savooikool, palmkool en rode kool. Ook zijn er pompoenen, kalebassen en, hoe verrassend, viooltjes.