Informatie over Breda

Breda Tips: Weekendje | Informatie | Hotels | Restaurants | Omgeving

In Breda vind je een gezellige mix van oud en modern. Deze historische stad heeft sterke banden met het Nederlands Koninklijk Huis. De Duitse edelman Engelbrecht van Nassau zette in 1404 als eerste Nassau voet over de Nederlandse grens. Al snel trouwde hij een knappe Nederlandse en vestigde zich in Breda. Met hun aanwezigheid gaf deze adellijke familie de stad aanzien als hofstad. Veel beeldbepalende monumenten herinneren dan ook aan deze voorouders van ons vorstenhuis.

Door deze geschiedenis is de belangrijkste kerk in Breda, de Grote (of Onze Lieve Vrouwe) Kerk de grootste Nassaukerk ooit gebouwd. De kerk vormt niet alleen een historische en architectonische bezienswaardigheid, er liggen maar liefst negen Nassaus en de eerste Prins van Oranje begraven.

Het is dus niet moeilijk voor te stellen dat Breda barst van cultuur. De stad is ideaal om heerlijk in rond te wandelen, je snuift er als vanzelf geschiedenis op. Pak je het liever grondig aan dan kun je onder leiding van een gids de stad verkennen. Ook individueel kun je de stad ontdekken met behulp van een boekje, puzzeltocht of gps, verkrijgbaar bij het VVV. Hier kun je ook wandelroutes ophalen, zoals de Historische Kilometer, de Kasteelwandeling, Nassauwandeling of Monumentenroute. Deze laatste gaat langs 35 monumentale panden in de stad die zijn uitgerust met een QR code.

Middenin het centrum staat Kasteel Breda. Waar vroeger de telgen van Oranje-Nassau woonden, is sinds 1828 de Koninklijke Militaire Academie (KMA) gevestigd. Individuele bezoeken zijn nog steeds mogelijk op bepaalde data, onder leiding van VVV Breda.

Modern Breda zie je vooral terug in de sterke beeldcultuur van de stad. Je vindt er het enige museum voor grafische vormgeving in de wereld: het Graphic Design Museum. Talloze evenementen worden vanuit het hele land (en daarbuiten) gretig bezocht. Noemenswaardig zijn onder andere het beroemde Carnaval, Smaakvol Breda en hippisch topevenement Outdoor Brabant.

Natuurlijk staat Breda ook vol met leuke winkels. Bijzondere interieurwinkels, antiquariaten, cadeauzaakjes, juweliers en speciaalzaken; je vindt ze er genoeg. Ook na sluitingstijd vermaak je je er uitstekend. Breda huist één van de grootste theaters in Nederland, het prestigieuze Chassé Theater. Poppodium Mezz Concerts & Dance vormt er het kloppend hart van de popmuziek. Met een volle agenda geniet je er bijna iedere avond van geweldige muziek en entertainment. In combinatie met een leuk hotel en terras, café of restaurant is je weekend Breda al snel compleet!

Kijk voor meer informatie, evenementen en wandelroutes op de website van VVV Breda, www.vvvbreda.nl.