Weekendje Brussel

Als hoofdstad van België èn Europa heeft de stad een zeer internationaal karakter. Dit wordt weergegeven de aanwezigheid van instellingen zoals de NAVO en de Europese Commissie, maar is ook te merken aan de taaldiversiteit – naast de voertaal Frans hoor je ook Engels en Nederlands – en te zien in Mini-Europa en het Parlamentarium. De grootste exportproducten zijn misschien wel de Brusselse wafels en Suske & Wiske.

Brussel is misschien wel bekendst om ’s werelds meest teleurstellende attractie van 2012: Manneken Pis. De permanente expositie over zijn kostuums is des te meer indrukwekkend. Een weekend of midweek in Brussel is niet compleet zonder een bezoek aan de Grote Markt, het wereldberoemde Atomium en een bezoekje aan de royals bij het Koninklijk Paleis en het Koninklijk Park.

 

Horloge van Kunstberg

Loop je op de Kunstberg, ga dan ook zeker even langs het carillon. Vervolg de straat Mont des Arts/Kunstberg naar de binnenstad en houd de Tuinen van de Kunstberg aan de linkerhand. Dan kom je op Kunstberg 5, boven de weg, het Horloge van de Kunstberg tegen, een carillon met figuren uit de Belgische geschiedenis en folklore. Het ene uur klinkt een compositie van een Vlaamse en het andere van een Waalse componist. (Foto: FaceMePLS op Flickr)

Kerstmarkt

Brussel is misschien wel op haar mooist tijdens de kerstperiode. De gehele stad is dan sprookjesachtig verlicht, over geniet je van warme chocolademelk en glühwein en elke avond zie je een spectaculaire lichtshow op de Grote Markt. De Kerstmarkt Brussel is zeker het bezoeken waard!

Atomium

Het symbool van Europa is de populairste attractie van Brussel. Een bezoekje aan het Atomium is goed te doen als je een paar dagen in Brussel verblijft. Het overblijfsel aan de wereldtentoonstelling 1958 bouwwerk ligt namelijk niet middenin het centrum. Op 45 minuten afstand van hartje Brussel heb je misschien wel het mooiste uitzicht van de stad en leer je meer over de wereldexpo van toen. Drie tijdelijke tentoonstellingen zijn gewijd aan architectuur, design en maatschappelijke thema’s.

Kunstberg

Zin in een dagje of weekendje cultuur? Dan kun je de Kunstberg niet overslaan, het Brusselse museumkwartier met o.a. het BELvue Museum rondom 200 jaar België, de Koninklijke Musea voor de Schone Kunsten met oude en moderne kunst en het Muziekinstrumentenmuseum. Ook vind je hier voormalige paleis Coudenberg en diverse kerken. Tevens maken het uitzicht vanaf de heuvel op het Koningsplein en over de stad de Kunstberg zeker het bezoeken waard!

Stripmuseum

België is de bakermat van Suske en Wiske, Kuifje en de Smurfen. Niet zo gek dat er in Brussel een Stripmuseum zit. Je leert meer over hoe een stripverhaal tot stand komt en duikt in de wereld van de striptekenaars Hergé (Kuifje) en Peyo (De Smurfen). Ook organiseert het museum diverse wandelingen.

Stadhuis

Het Stadhuis kun je alleen met een rondleiding bezoeken. Zonder afspraak volg je een algemene rondleiding, met afspraak kun je kiezen voor het thema macht en politiek.

Museum van de Stad Brussel

n het Museum van de Stad Brussel (Broodhuis genoemd) zie je naast een deel van de garderobe van Manneken Pis een collectie schilderijen, zilverwerk, wandtapijten, porselein, beelden en aardewerk die de geschiedenis van Brussel laten zien. Elke eerste zondag van de maand bezoek je dit museum gratis.

Grote Markt

De Grote Markt van Brussel is één van de mooiste pleinen van de Belgische hoofdstad. Hier staan veel belangrijke panden zoals Het Broodhuis met daarin het Museum van de Stad Brussel, het Stadhuis met de lange en hoge Gotische toren. Tel daarbij de talloze gildehuizen op en de Grote Markt is een plaatje.

Manneken-Pis kostuums

Manneken Pis (hoek Stoofstraat/Eikstraat) is misschien wel de bekendste mascotte van Europa en ook een teleurstellende attractie. Zijn vele outfitjes – ruim 800 stuks van kerstmankledij tot sporttenues – hebben zelf een plek gekregen in het Broodhuis. Vergeet ook zeker niet Jeanneke Pis (Getrouwheidsgang 10-12) te bezoeken!
» Manneken-Pis kostuums

Koninklijk Brussel

Waan je als een koning(in) en bewonder het Koninklijk paleis. In de zomermaanden kun je het gratis ook van binnen bezichtigen! Wandelen doe je in het aangrenzende Koninklijk Park, ook wel Warandepark genoemd. En als je daar toch bent: bezoek dan het Natiënpaleis, het parlementsgebouw van België.