Informatie over Groningen

Groningen Tips: Weekendje | Informatie | Hotels | Restaurants | Omgeving

Groningen is niet voor niets de stad met de meest tevreden inwoners. Het is één van de meest veelzijdige en populaire steden van Nederland, waar elk moment van de dag wat te beleven valt.

Groningen is ontstaan aan het einde van de Hondsrug, een brede zandrug die in Drenthe begint. Al sinds 300 voor Christus is Groningen een bewoonde stad.

In de 14e eeuw sloot Groningen zich aan bij het Hanzeverbond: een verbond van kooplieden en aangesloten steden in Europa. Hiermee is Groningen een Hanzestad. In het Hanzehuis van de stad worden nu nog steeds producten verkocht die tijdens dit verbond verhandeld werden. Je kunt hier een aantal heerlijke specialiteiten vinden, zoals de Lübecker marsepein, bijzondere theeën en het beroemdste snoepgoed van Frankrijk: Les Anis de Flavigny, lekkere anijssnoepjes in een ouderwetse verpakking.

Shop till you drop! Een weekend Groningen begint in de levendige winkelstraten van de stad. Groningen heeft een enorm aanbod aan winkels. Het is dan ook niet gek dat Groningen in 2005 tot beste winkelstad is uitgeroepen. Naast de winkels, van grote warenhuizen tot kleine boetiekjes, staat Groningen bekend om zijn gezellige markten, die zeker een bezoekje waard zijn. Je vindt hier verse eetwaren uit elk land dat je maar kunt bedenken. Ook voor kleding en allerlei leuke hebbedingetjes kun je op de markt terecht. Uitgewinkeld? Maak dan een keuze uit het enorme aanbod van restaurants, om te genieten van een heerlijk diner. Van Nederlands tot Aziatisch, de stad heeft zeker geen gebrek aan diversiteit. Liever een simpele maar toch lekkere hap? Schuif dan aan bij  één van de gezellige eetcafés.

Na het eten kun je het bruisende nachtleven van Groningen ervaren. Wie het rustig aan wil doen, gaat naar de bioscoop of het theater. Of klets onder het genot van een biertje bij in het muziekcafé. De echte diehards spenderen de rest van de nacht in het casino of een discotheek.

Bekijk Groningen Stad vanaf 97 meter hoogte in de Martinitoren, maak kennis met bekende stripfiguren zoals Suske en Wiske in het Stripmuseum, of huur een bootje en vaar door de binnenstadsgracht met talloze bezienswaardigheden. Groningen heeft zoveel te bieden, dat het bijna onmogelijk is om alles te zien en te doen. Sluit daarom het weekend af met een avontuurlijke ballonvaart vanaf het Stadspark, om op spectaculaire wijze de complete stad te zien.

Weetjes:

> Groningen staat met ruim 50.000 studenten bekend als een echte studentenstad. Dankzij dit grote aantal studenten is Groningen de jongste stad van Nederland.
> In 2002 is Groningen verkozen tot beste fietsstad. De stad heeft 145 kilometer aan fietspaden. Kies daarom bij mooi weer eens voor de fiets om te stad op je eigen tempo te verkennen.