De omgeving van Groningen

Groningen Tips: Weekendje | Informatie | Hotels | Restaurants | Omgeving

Niet alleen in de stad, maar ook in de provincie Groningen valt ontzettend veel te beleven.

Misschien ken je het dorp Pieterburenal van de bekende zeehondencrèche Lenie ‘t Hart. Vooral voor de kleintjes is dit een speels en leerzaam uitje. Maar behalve de zeehondencrèche valt er hier nog veel meer te beleven. Pieterburen staat namelijk ook bekend om de wadlooptochten die hier worden georganiseerd. Kies uit verschillende wandeltochten zoals een oversteek naar Ameland, of een winterarrangement. Ook voor kinderen worden er speciale tochten georganiseerd. Wadlopen is een bijzondere ervaring waardoor je de natuur nog meer gaat waarderen. Met een beetje geluk kom je tijdens de tocht zelfs zeehondjes tegen.

Voor een stukje geschiedenis is de scheve toren van Bedum zeker een bezoekje waard. Wie dacht dat de toren van Pisa scheef was, heeft deze toren nog niet gezien. De toren van Bedum hoort bij de Walfriduskerk, die gebouwd is in de 11e eeuw.

Eén van de kenmerken van het Groningse landschap zijn de zogeheten Wierden: kunstmatige heuvels die de bewoners van dit gebied al meer dan duizend jaar tegen het water hebben beschermd. Op deze Wierden zijn dorpen ontstaan, waar je terecht kunt voor verschillende bezienswaardigheden. In het Wierdedorp Warffum ligt bijvoorbeeld Openluchtmuseum het Hoogeland. Dit museum geeft je een levensecht beeld van hoe de bevolking 100 jaar geleden in het Wierdedorp leefde. 

Waan je in het jaar 1742 in Vesting Bourtange, gelegen in het landschap Westerwolde. Het huidige Boutagne is een reconstructie van de oorspronkelijk vesting die tijdens de Nederlandse opstand is ontstaan. Je vindt er diverse musea, restaurants en winkels. Ook kun je activiteiten bijwonen zoals een realistisch nagespeelde veldslag en het afschieten van kanonnen. Voor wie dit nog niet genoeg is; je kunt zelfs je eigen bruiloft organiseren in het Kruitmagazijn!

Voel je als een kind in een snoepwinkel in de Theefabriek van Houwerzijl. Een theemuseum, theeschenkerij en theewinkel in één. Kom tot rust tijdens een gezellige high tea met zoete en hartige lekkernijen en kies uit de 300 soorten thee jouw favoriet.