Kerstmarkten in het buitenland


Aan het einde van het jaar worden er wereldwijd traditioneel kerstmarkten gehouden. De ene kerstmarkt is nog uitbundiger dan de andere. Zo zijn er overal stalletjes met koopwaar en eten & drinken. In het buitenland ligt de nadruk niet alleen op shoppen en proeven, maar ook op doen en ervaren. Zo zijn podiums en kerstkoortjes geen uitzondering. Ook attracties zoals een reuzenrad komen in het buitenland vaak voor.

Toch zijn niet alle buitenlandse kerstmarkten hetzelfde. Ze verschillen qua sfeer en uitstraling van land tot land. Want waar Duitsland uiteraard de traditie gezet heeft, wijkt België hier bijvoorbeeld van af door veel attracties te plaatsen. En zo verschilt elke kerstmarkt.

Kerstmarkten in het buitenland zijn een prima bestemming voor een weekendje weg. Vaak zijn er meerdere kerstmarkten in een stad en heb je dus veel kraampjes om te bekijken. Door te overnachten kun je extra genieten van de pracht en praal en al het lekkers. Zo kun je in een weekend verschillende steden aandoen. En ook mooi: op de eerste dag kun je rondkijken, zodat je de tweede dag de beste deals kunt maken!

Weten hoe de landen van elkaar verschillen?

Kerstmarkten in Duitsland

Als de bakermat van de kerstmarkten zijn hier ook de meest traditionele kerstmarkten te vinden. Verwacht hierbij chaletjes, glühwein, gepofte kastanjes, houten speelgoed en heel veel versiering. Berlijn kent heerlijk Duits eten & drinken en leuke activiteiten zoals sleerijden, schaatsen en kleine attracties. In Düsseldorf is de hele stad bezaaid met kerstmarkten die ieder een eigen thema hebben. Oberhausen is ook zeer kindvriendelijk en heeft een waar wintersportdorpje. De sfeervolle stad Keulen wordt omgetoverd tot een prachtige kerstmarkt.

Meer over kerstmarkten in Duitsland

Oostenrijkse kerstmarkten

Het mooie aan Oostenrijk is dat de kans op sneeuw redelijk groot is. Een waar kerstgevoel dus! Wenen is met zijn 25 markten een waar paradijs voor kerstmarktliefhebbers. Hier is de Duitse invloed groot. Ook in Salzburg zijn zo’n 10 weihnachtsmarkten te vinden, waarvan de stalletjes op de Christkindlmarkt zelf handig per soort met een kleur gecodeerd zijn.

Kerstmarkten in Belgie;

Belgie blinkt uit in attracties. Zo kun je niet alleen shoppen, maar ook in reuzenraden en draaimolens. Brussel spant de kroon met belevenissen zoals een reuzenrad, de schaatsbaan, carrousel, het Ice Monster en de lichtshow. In Brugge hangt een romantische sfeer en staat de ijsbaan centraal, terwijl Antwerpen bekend staat om de kerstboomverbranding aan het einde van het feestseizoen.

Kerst in Frankrijk

Aangezien van oorsprong plattelandshuisvrouwen kerstmarkten bezochten om ingrediënten voor het kerstdiner te kopen, is het niet gek dat voeding een groot onderdeel is. Ook koop je handgemaakte producten en kunst. Parijs lijkt wel de kersthoofdstad te zijn doordat de gehele binnenstad mooi verlicht is en vol staat met diverse kerstmarkten en honderden stalletjes. Lille is de grootste markt in Noord-Frankrijk en dus goed bereikbaar. Straatsburg heeft de oudste Marché de Noël met Duitse invloeden, de grootste natuurlijke Europese kerstboom, een kerstspel en kerstkoortjes.

De kerstmarkten van Engeland

Doordat kerstmarkten een tijd uit de gratie zijn geweest, bestaat er niet een typisch Engelse kerstmarkt. De Britten hebben op hun kerstmarkt vaak een landenthema. Zo is Londen vooral geïnspireerd op Duitsland met zijn bratwurst en glühwein. Birmingham claimt de grootste Duitse markt buiten Duitsland en Oostenrijk te zijn, en doet dat mooi met kleine vakwerkhuisjes.
  1. 1

    Hotels bij kerstmarkten in Belgie vanaf € 69 pkpn

    Breng deze winter een bezoek aan een van de kerstmarkten in België! Drink een glas glühwein op de Groenplaats in Antwerpen of ga in Gent schaatsen op het Emile Braunplein. Boek een hotel nabij een kerstmarkt in België vanaf € 69 pkpn. € 69