De omgeving van Utrecht

Utrecht Tips: Weekendje | Informatie | Hotels | Restaurants | Omgeving

In de stad Utrecht is veel leuks te doen. Maar de provincie Utrecht biedt nog veel meer vertier.
Van schitterende natuur tot de werken van de meester Mondriaan. Maar ook de bizarre heksengeschiedenis tot het Militaire luchtvaart museum. Voor elk wat wils.

Fan van de meester Mondriaan? In het Mondriaanhuis in Amersfoort vind je zijn werken terug. Het is tevens het geboortehuis van de kunstenaar die hier tot zijn 8e levensjaar gewoond heeft. Het oude schoolgebouw langs de grachten van het historische centrum van de stad is bovendien de plek waar de vader van Piet Mondriaan les heeft gegeven.

Maak een koninklijk uitstapje nu het nog kan naar Paleis Soestdijk. Loop met een gids door de vertrekken waar kortgeleden Juliana en Bernhard nog gewoond hebben. Laat je verbazen over de geschiedenis van het pand en de bewoners ervan. Geniet van een hightea in de Oranjerie en kijk uit over de tuinen van het complex. Zodra de nieuwe bestemming voor het paleis bekend is, wordt het niet meer toegankelijk voor publiek in zijn hoedanigheid.

Pak je bezemsteel en vlieg naar Oudewater waar de Heksenwaag uit de tijd van de heksenjacht staat. Laat je hier wegen om te zien of je een heks bent of niet. Slaag je voor de proef? Dan krijg je een certificaat mee. Naast de waagproef is er ook een tentoonstelling over de heksenvervolging uit de tijd van de Malleus Maleficarum.

Op de Utrechtse Heuvelrug ligt Slot Zeist. Laat je meevoeren naar het rijke leven ten tijden van de Gouden Eeuw. In de omgeving kunnen prachtige wandelingen of fietstochten gehouden worden. Na een middag in de buitenlucht kan in de brasserie van het slot een hapje en een drankje genuttigd worden.

Het Militaire Luchtvaartmuseum Soesterberg vertelt je alles over de militaire luchtvaart en het fenomeen vliegen. Verschillende toestellen staan in het museum tentoongesteld. In het Flying Centre kan je in een simulator in diverse vliegtuigen vliegen. Van een F16 tot een zweefvliegtuig. Ervaar hoe het is om in de cockpit van deze vliegmachines te zitten. Het museum is gratis toegankelijk.