Weekendje Vlieland

Vlieland is een stuk rustiger dan groot broertje Texel. Niet alleen overvalt je de rust doordat toeristisch gemotoriseerde voertuigen niet toegestaan zijn, maar ook ervaar je totale stilte door hoe klein het eiland is. Bebouwing zie je nauwelijks; overal is groen te zien.

Toch zijn er een aantal bezienswaardigheden die het eiland het bezoeken waard maken, van oude gebouwen zoals het Tromphuys en het Armhuis tot de historische binnenstad van het gelijknamige dorp Vlieland en de rust van Kroon’s Polders en het strand. Vlieland heeft voor iedereen wel wat te zien en te doen.

 

Kerk

De oude rooms-katholieke Nicolaaskerk doet nu dienst als Protestantse kerk. Het 17e eeuwse kerkje is van mei t/m september op woensdagsochtend te bezichtigen. Dan zie je niet alleen walviskaken maar ook een kaarsenkroon van Michiel de Ruyter. Buiten is het oude kerkhof met de scheve stenen een bezoekje waard.

Armhuis

De voormalige opvang van armen en wezen in Vlieland, het zogenaamde “Oude mannen- en vrouwenhuis”, is ook nu nog een mooi pand. In het pittoreske gebouw huist nu het restaurant Armhuis waar je heerlijke seizoensgerechten eet volgens het principe van “wat de pot schaft” en uit een klassieke keuken.

Museum Tromp’s Huys

Museum Tromp’s Huys is het oudste gebouw op Vlieland. In dit museum zie je de (cultuur)historische en maritieme geschiedenis van Vlieland in onder andere tekeningen, schilderijen, etsen en prenten van voormalig bewoonster Betzy Akersloot-Berg, en is een  uitgebreide zilver-, foto- en klokkencollectie te zien.

VVV

Vlieland kent één VVV-kantoor: het kantoor tegenover de aankomstplaats van de veerboot aan de Havenweg 10. Hier win je niet alleen informatie in over toeristische attracties, maar boek je ook activiteiten zoals excursies, waddentochten, Dokter Deen wandelingen en rondvaarten, accommodaties en arrangementen.

Picknicken

Verken de natuur van Vlieland en geniet tussendoor van een goedgevulde picknickmand. Je kunt zelf een picknickmand meenemen, maar huren bij verhuurbedrijven zoals maneges is een makkelijker! Langs de wandelroutes staan picknicktafels en bankjes. Kijk ook eens bij de picknickplekken van Natuurmonumenten.

Mee met de boswachter

Stap in de wondere wereld van vogels en planten op een bijzonder stukje Vlieland. De Kroon’s Polders is normaal gesproken afgesloten voor publiek. De boswachter van Staatsbosbeheer neemt je graag mee op pad door de polder en vertelt je over dit prachtige stukje natuur. Ook organiseert De Noordwester andere tochten over het eiland.