Wadlopen doe je zo
Een wandeling over de Waddenzee. Met je schoenen wegzakken in de prut, kletsnat tot je middel bij het doorwaden van een geul, ploeteren en genieten … dát is wadlopen! Een unieke belevenis die de natuur ons zomaar schenkt. Wandelen over een zandvlakte welk net nog onder water stond en straks ook weer onder water komt te staan, maakt wadlopen zo bijzonder en spannend. Ga daarom nooit alleen het wad op. Omdat je afhankelijk bent van de waterstanden is er altijd een gids nodig die daar voldoende kennis van heeft. Trek er heerlijk eens een dag op uit! Of nog beter, combineer het met een overnachting aan zee of bijvoorbeeld een weekendje op een Waddeneiland. Wadlopen geeft rust en ruimte in je hoofd.
Wanneer kun je wadlopen?
Je kunt niet zomaar elk willekeurig moment het wad oplopen. Wadlopen kan alleen met laagwater. Laagwater komt eens per 12 uur en 25 minuten voor en het moment dat je het wad op zou kunnen schuift dus ook elke dag ongeveer 25 minuten op. Een wadloopgids informeert niet alleen tijdens de tocht, maar houdt ook voor en tijdens de wandeling het getij goed in de gaten. Het is zaak op het juiste moment te starten en op de juiste tijd weer terug te keren. Vloed komt weer op en langdurig door hoger water lopen kan voor onderkoeling zorgen. Helemaal als de temperatuur buiten niet heel optimaal is.
Waar kun je wadlopen?
Met wadlopen heb je twee keuzes: overtochten en zwerftochten. Bij een overtocht steek je over van het vaste land naar een eiland. In Nederland is het mogelijk een oversteek te maken naar Terschelling, Ameland, Engelsmanplaat, Schiermonnikoog, Simonszand en Rottumeroog. Het spreekt voor zich dat voor deze tochten veel ervaring is vereist. Zeer avontuurlijke lopers wagen zelfs de oversteek van Texel naar Vlieland. Een zwerftocht is net iets anders. Dit is vanaf het vaste land of vanaf een eiland. Ook is het mogelijk vanaf een drooggevallen boot. Bij zo’n tocht keer je altijd weer terug naar de plaats waar je bent gestart.
Beginnen met wadlopen
Ga je voor het eerst wadlopen, zorg dan voor een goede voorbereiding. Dit betekent niet alleen goede (oude) schoenen, regenjas, schone kleding in een rugzak en voldoende eten en drinken. Maar ook de tocht die je uitkiest moet geschikt zijn voor de beginnende wadloper. Een zwerftocht is een prachtige manier om kennis te maken met het wadlopen.
Op meerdere plaatsen, en bij meerdere bedrijven, is het mogelijk deel te nemen aan een zwerftocht. De wandeling loopt langs de kust en je zult dan ook niet de vaargeul passeren. Maar denk er niet te licht over. Ook bij deze tocht loop je door slik en enkele wadgeulen. Deze zijn alleen niet zo diep als de geulen die je passeert bij een oversteek. Onderweg kom je verschillende soorten planten en dieren tegen waar de gids van alles over kan vertellen. Het is prachtig om te ervaren hoe het wad in elkaar steekt, met zijn mosselbank, slikveld, kokkels, oesters en nog vele andere soorten.
Oversteken naar Schiermonnikoog of Ameland
Met eenmaal wat meer ervaring lonkt de oversteek. Een redelijk milde tocht om mee te beginnen is die van Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Vanuit de haven van Lauwersoog vaar je eerst met een boot naar de zandplaat Brakzand. Vanaf daar start de tocht naar Schiermonnikoog. Maar liefst 11 kilometer kan er over het wad gelopen worden. Een fantastische ervaring waarmee je je een echte wadloper mag noemen. Het is mogelijk dezelfde dag terug te keren met de veerboot. Maar natuurlijk kun je er ook lekker een overnachting in Schiermonnikoog aan plakken. Nog sportiever is de oversteek naar Ameland. Vanaf Holwerd passeer je slikvelden, watervlaktes, mosselbanken, geulen en zandbanken, totdat je na drie uur en een kwartier lopen het eiland hebt bereikt. Ook hier heb je dezelfde mogelijkheid; met de veerboot terug of verblijf een weekend in een hotel op het prachtige eiland Ameland.
Weekendje wadlopen
Stel je toch eens voor … na een lange en intensieve wadlooptocht meteen in je auto naar huis. Dat is toch helemaal niet prettig? De beleving van de natuur wil je nog even vasthouden, het vrije gevoel, het vakantiegevoel. Zou het niet heerlijk zijn om neer te ploffen op een opgemaakt bed, aan te schuiven in een restaurant of te ontspannen in een wellness? Het is allemaal mogelijk bij hotel Waddenweelde. Een gastvriendelijk verblijf waar wadlopers en wandelaars elkaar ontmoeten. Want helemaal in het bovenste puntje van Groningen staat dit hotel met een zeer gunstige ligging voor wadlooptochten. Op nog geen twee minuten loopafstand vind je tevens het zeehondencentrum Pieterburen. Altijd de moeite waard om eens te bezoeken. Het Wadlopen arrangement dat Waddenweelde aanbiedt is een overnachting, inclusief een wadlooptocht van drie en een half uur. ’s Avonds is het lekker ontspannen in de finse sauna of hamam. Voor de wadlopers met stijve spieren is de massagebehandeling een echte aanrader. Maak van je wadloopavontuur meteen een lekker weekend weg.
Wadlooporganisaties
Wadlopen is mooi, maar ook risicovol. Het is heel belangrijk dat de weerberichten goed in de gaten worden gehouden. Bij slecht weer kan een wadlooptocht helaas niet doorgaan. De organisatie probeert dit altijd 24 uur van tevoren aan te geven. Lijkt het jou ook leuk om lekker door de prut te stampen, het avontuur tegemoet te gaan? Als echte Hollander móet je dat toch gewoon een keer gedaan hebben?! Informeer gerust eens bij onderstaande organisaties. Zij kunnen je van alles vertellen over verschillende wadlooptochten.
De Fryske Waedrinners
Dijkstra's Wadlooptochten
Groninger Wadloop Vereniging "Arenicola"
Stichting Uithuizer Wad
Stichting Wadloopcentrum Pieterburen
Wadloopcentrum Fryslân
Wadgidsengroep Noord Nederland
Vereniging Vrije Wadlopers
Dus … zin om wat te lopen? Ga wadlopen! Een ervaring die je niet snel zult vergeten.